Lainaa yritykselle – hae lainaa heti
Lainarahoituksen hankinta yritykselle voi olla elämän ja kuoleman kysymys, sillä myös moni kannattava yritys voi tarvita lainaa yritystoiminnan pyörittämiseen.
Voit hakea lainaa yritykselle sekä pieniin että suurempiin tarpeisiin. Vakuudellista lainaa myönnetään yleensä kymmenistä tuhansista euroista ylöspäin, kun vakuudetonta lainaa voi hakea 1000 € ylöspäin yritykselle.
Tarkoituksena on tarjota lukijalle kattava tietopaketti siitä, miten ja milloin yritys voi hakea lainaa, sekä mitä erilaisia vaihtoehtoja lainan hakemiseen liittyy. Artikkeli auttaa lukijaa ymmärtämään liiketoiminnan lainarahoituksen perusteet ja antaa käytännön vinkkejä lainan hakuun.
Hae yrityslainaaYrityslaina laskuri
Minkälainen yritys voi hakea lainaa?
Yrityslainaa voidaan myöntää lainatuotteesta riippuen myös alhaisen luottoluokituksen yhtiöille. Vakuudetonta lainaa varten yritykseltä vaaditaan joko B tai A-luottoluokitusta sekä takaajan moitteetonta maksuhistoriaa.
Vakuudellisessa lainassa tärkeämpää on annettavat vakuudet. Mikäli annettava vakuus on riittävän hyvä – voi myös alhaisen luottoluokituksen yhtiö saada lainaa.
Minimiehdot vakuudettomaan yrityslainaan:
- Luottoluokitus A tai B
- Kotipaikka Suomessa
- Liikevaihtoa yli 10 000 €
- Takana vähintään 1 tilikausi
- Takaajalla puhtaat luottotiedot
Milloin yrityksen tulisi harkita lainan ottamista?
Lainan käyttötarkoitus, yrityksen taloudellinen tilanne ja riskien huomiointi määrittävät, kannattaako yrityksen ottaa lainaa – ja minkälaista lainaa. Tässä asiat, jota tulisi ottaa huomioon ennen lainan hakemista.
Käyttötarkoitus
Mihin tarkoitukseen yrityslainaa ollaan hakemassa? Käyttötarkoitus voidaan jakaa siihen, mihin rahaa käytetään ja kuinka pitkäksi aikaa lainaa tarvitaan.
- Käyttötarkoitus – onko lainaraha käyttöpääomaan, investointiin vai johonkin muuhun?
- Laina-aika ja summa – lyhytaikaista ja pienempää lainaa haetaan vakuudettomana, pidempiaikaiseen lainaan kannattaa antaa vakuuksia
Lainan käyttötarkoitus määrittää, minkälainen lainatuote voi olla sopivin yritykselle. Jos lainatarve on jatkuva pienemmälle lainasummalle, yrityslimiitti voi olla yritykselle sopivin tuote.
Jos lainaa tarvitaan suuri summa kerralla käyttöön esimerkiksi investointia varten, kannattaa lainaa hakea pankista vakuudellisena. Vakuudelliseen lainaan voitte antaa esimerkiksi investointi kohteen vakuudeksi – tai muuta reaaliomaisuutta.
Jos lainatarve on pieni tai lyhytaikainen, ei vakuudellinen laina tai limitti välttämättä ole paras lainatuote. Tällöin yrityslaina voi olla fiksuinta nostaa normaalina vakuudettomana lainana, joka maksetaan takaisin 6 – 60 kuukaudessa tarpeesta riippuen.
Yrityksen taloudellinen tilanne
Yrityksen taloudellinen tilanne määrittää, minkälainen yrityslaina soveltuu yritykselle. Lisäksi tärkeää on se, onko lainalla mahdollista antaa vakuuksia. Sitä paremmat vakuudet voitte antaa pankille – sitä suurempaa yrityslainaa voitte saada pitkällä maksuajalla ja alhaisella korolla.
Lainaa ei kannata nostaa yritykselle ennen budjetointia ja varmuutta siitä, että yritys pystyy maksamaan lainan takaisin. Jos lainan kustannukset ovat suuremmat kuin sillä saavutetut tuotot – ei lainaa luonnollisesti kannata nostaa. Esimerkiksi ennen suurempaa investointia on hyvä laskea tarkkaan virhemarginaalilla, onko investointi oikeasti kannattava kaikkien rahoituskustannusten jälkeen.
Hae yrityslainaaRiskit
Lainan ottaminen tarkoittaa, että laina on aina maksettava takaisin. Ennen lainan nostamista onkin hyvä arvioida budjetin ja riskinarvioinnin näkökulmasta, onko lainan ottaminen kannattavaa. Jotta lainaa kannattaa hakea, tulisi siitä saatavat hyödyt olla riskejä suuremmat.
Huomioi, että lainaa varten voidaan vaatia joko reaaliomaisuutta tai henkilötakausta. Vakuudelliseen lainaan vaaditaan aina reaaliomaisuutta vakuudeksi, jolloin vakuudet realisoidaan – mikäli yritys ei pysty maksamaan velkaa muuten takaisin.
Vakuudettomassa lainassa on aina yrittäjän henkilötakaus. Tämä tarkoittaa sitä, että yrittäjä vastaa yrityksen velasta kuin omastaan. Jos yritys ei maksa lainaa takaisin, on takaajana toimiva yrittäjä vastuussa lainan takaisinmaksusta.
Lainan hakemisen 3 vaihetta
Lainan nostamisen ensimmäiset askeleet tehdään nykyään verkossa riippumatta siitä, onko kyseessä pieni vakuudeton tai suurempi vakuudellinen laina. Näin voit valmistautua lainan hakemiseen:
1. Valmistelu: Liiketoimintasuunnitelma ja dokumentaatio
Kun yritys hakee pankista vakuudellista lainaa, vaatii pankki aina liiketoimintasuunnitelman nähtäväksi. Näitä asioita liiketoimintasuunnitelmaan tarvitaan:
- Liikeidea
- Henkilöt ja kokemus
- Tuotteen / Palvelun tiedot
- Markkina-alue
- Kilpailutilanne ja kuinka erottaudutaan
- Budjetointi
- Lainan tarve ja käyttötarkoitus
- Annettavat vakuudet
Lisäksi lainaa varten tarvitaan liitteitä. Voit lähettää liitetietoina mm. budjetin, kirjanpidon ajot: tase & tulos, aikaisemmat tilinpäätökset, tiliotteen, sekä tarkempaa tietoa annettavista vakuuksista.
Jos haet pientä vakuudetonta lainaa yritykselle – ei liiketoimintasuunnitelmaa tarvita. Tällöin rahoitusyhtiö tekee lainapäätöksen yrityksen historiallisen tietojen perusteella. Voit silti toimittaa rahoittajalle tuoreimmat tilinpäätökset tai kirjanpidon ajot.
Arvioi, paljonko yritys tarvitsee lainaa ja millä maksuajalla yritys pystyy maksamaan velkaa takaisin. Lisäksi on hyvä arvioida, millä hinnalla rahoituksen nostaminen on kannattavaa. Tässä vaiheessa on hyvä arvioida myös sopivinta laina tuotetta – soveltuuko limiitti, kertalaina (vakuudellinen / vakuudeton) vai muu tuote parhaiten?
Hae yrityslainaa2. Lainahakemuksen tekeminen
Kun tiedät lainatarpeen ja yrityksen maksukyvyn – voit lähteä hakemaan lainaa yritykselle. Vakuudellista lainaa kannattaa hakea suoraan pankeista. Suosittelemme hakemaan samalla kertaa useammasta pankista lainaa, sillä et tiedä etukäteen – mistä tarjotaan parhaita ehtoja.
Vakuudetonta lainaa yritykselle voit hakea suoraan pankeista ja rahoitusyhtiöistä tai kilpailuttamalla ne maksutta meidän haeyrityslainaa.fi palvelussa. Kun kilpailutat yrityksen vakuudettomat lainat – voitte saada lainatarjouksia tunnissa katsottavaksi!
Laina kannattaa aina kilpailuttaa, olipa lainan tarve ja käyttötarkoitus mikä tahansa. Vain kilpailuttamalla selvität, mistä löytyy parhaat ehdot lainalle.
3. Lainan tarjoajien vertailu ja päätös
Kun olet kilpailuttanut eri luotonantajat – voi todellinen työ alkaa! Vertaile ainakin näitä asioita eri lainatarjouksissa:
- Lainan hinta. Kuinka lainan hinta koostuu? Mikä on lainan korko ja kokonaiskustannukset? Muista, että lainan hinta voi koostua monesta eri tekijästä – halvin korko ei tarkoita automaattisesti edullisinta lainaa.
- Lainamäärä. Paljonko yrityslainaa myönnetään? Edullinen lainan hinta ei auta, mikäli ette saa riittävästi lainaa esimerkiksi investointia varten. Arvioi tarvittava minimimäärä lainalle jo etukäteen, ennen lainan hakemista.
- Vakuudet. Minkälaisia vakuuksia lainalle vaaditaan? Vakuudettomalle lainalle ei vaadita mitään reaaliomaisuutta vakuudeksi, mutta sen sijaan yrittäjältä vaaditaan aina henkilötakausta. Vakuudellista lainaa myönnetään vain reaaliomaisuutta vasten – sen lisäksi lainassa voidaan vaatia myös henkilötakausta.
- Kuukausierä. Jotta lainan takaisinmaksu onnistuu ilman ongelmia, on kuukausierän oltava riittävän matala yritykselle. Tästä syystä on tärkeä tehdä budjetti etukäteen ja arvioida, minkälainen laina soveltuu yritykselle.
- Muut ehdot. Lainassa voi olla muita tärkeitä ehtoja, jotka kannattaa lukea tarkkaan. Esimerkiksi vakuudettomassa lainassa ei välttämättä pyydetä korkoa ollenkaan – sen sijaan lainasta peritään kiinteä toimituspalkkio tai kiinteä kuukausi kulu. Ennen lainan valintaa, lue tarkkaan sen ehdot!
Erilaiset lainatyypit
Lainat yritykselle voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri lainatyyppiin:
- Lyhytaikaiset ja pitkäaikaiset lainat
- Kertalainat vrs. jatkuvat lainatuotteet
- Vakuudelliset ja vakuudettomat lainat
A) Lyhytaikaiset ja pitkäaikaiset lainat
Mikä on lyhytaikainen ja mikä on pitkäaikainen laina? Asiaa voidaan lähestyä kirjanpidon näkökulmasta – lyhytaikainen laina taseessa on alle 12 kuukauden lainaa, kun pitkäaikainen laina on yli 12 kuukautta.
Lyhytaikaista (alle 12 kk) lainaa ovat vakuudettomat lainat, laskurahoitus ja factoring. Tällöin laina maksetaan takaisin viikoissa tai kuukausissa.
Huomaa että vakuudetonta lainaa voi saada myös pitkällä maksuajalla. Vakuudellinen yrityslaina pankista on aina pitkäaikaista lainaa, sillä pankit eivät tarjoa lyhytaikaista lainaa vakuuksilla – poislukien factoring ja laskurahoitus. Kun yrityslainalle annettaan riittävän hyvät vakuudet – voidaan lainaa myöntää jopa 20 vuodeksi!
Hae yrityslainaa
B) Lyhytaikaiset ja pitkäaikaiset lainat
Yrityslaina voidaan jakaa kertalainaan ja jatkuviin lainatuotteisiin. Kertalainoja ovat normaalit pankkilainat, vakuudettomat yrityslainat ja vakuudelliset lainat. Kertalainassa yrityslainaa maksetaan takaisin kuukausittain – joko tasaerissä tai tasalyhenteisenä.
Jatkuvia lainatuotteita ovat ns. limiitit, jossa lainaa ei välttämättä tarvitse lyhentää takaisin. Sen sijaan yritykselle on määritetty luottoraja, jonka sisällä lainaa voidaan nostaa joustavasti. Jatkuvia lainatuotteita voivat olla myös factoring ja laskurahoitus sopimus, jossa pankin kanssa on sovittu tietty luottomäärä, jota voidaan rahoittaa pankin toimesta.
C) Vakuudelliset ja vakuudettomat lainat
Ehkäpä selkein tapa erotella yritykselle tarjottavat lainat on annettavien vakuuksien perusteella. Tällöin lainat voidaan jaotella kahteen eri kategoriaan:
- Vakuudellinen yrityslaina
- Vakuudeton yrityslaina
Nimensä mukaisesti vakuudelliseen lainaan vaaditaan aina vakuuksia. Eri pankeilla voi olla eri vaatimuksia vakuuksista. Annettava vakuus toimii pankille vakuutena, jos lainaa ei makseta sovitussa ajassa takaisin. Tästä syystä pankin riski on alhaisempi, jolloin myös tarjottava korko on edullisempaa.
Vakuudetonta yrityslainaa myönnetään ilman reaalivakuuksia. Vaikka yrityksellä ei tarvitse olla vakuuksia – on yrittäjän annettava aina henkilötakaus. Koska henkilötakaus on eräänlainen vakuus, eivät edes vakuudettomat lainat ole täysin vakuudettomia koskaan.
Hae yrityslainaaNordsek & haeyrityslainaa.fi mediassa
Kilpailuta
Yrityslainan kilpailuttaminen kannattaa – yhdellä hakemuksella useita tarjouksia
Vertaa
Vertaa lainan kustannuksia ja ehtoja keskenään.
lmainen
Lainapalvelumme on ilmainen – eikä yrityslainan hakeminen sido mihinkään!
Säästä
Lainavertailu auttaa säästämään kuluissa. Selvitä nopeasti edullinen korkotarjous.
Lainan hakeminen eri rahoituslähteistä
Lainaa voidaan hakea lainatyypistä riippuen kolmesta eri rahoituslähteestä:
- Perinteiset pankit
Perinteisesti yritykset hakevat lainaa pankista, jossa yrityksen tilit ja muut pankkipalvelut ovat. Yrityslainaa voidaan hakea myös muista pankeista – kilpailuttamalla selvität, mikä pankki tarjoaa teidän yritykselle parasta pakettia.
Vakuudellista lainaa kannattaa hakea suoraan eri pankeista, sillä lainojen kilpailuttamiseen ei löydy valmiita palveluita yrityksille.
- Verkkopohjaiset lainapalvelut
Voit hakea vakuudetonta lainaa yritykselle Haeyrityslainaa.fi kautta – tai muiden verkkopohjaisten lainapalveluiden. Vakuudetonta yrityslainaa voidaan hakea suoraan rahoitusyhtiöistä, pankeista tai kilpailuttamalla lainapalvelun kautta yrityslainat.
Huomaa, että myös vakuudellista lainaa pankista haetaan verkkohakemuksella!
- Julkiset rahoitusohjelmat ja tukipaketit
Voit hakea rahoitusta myös erilaisen valtion rahoitusohjelmien, kuten Business Finlandista. Huomioi, että valtion rahoitusohjelmiin vaaditaan usein pankkitakausta – voit kysyä omasta pankista tai Business Finlandilta, kuinka rahoituksen hakeminen onnistuu parhaiten.
Erilaisten rahoitusohjelmien ehdot ovat usein markkinaehtoista rahoitusta edullisempaa. Jossain tapauksissa rahoitusta myönnetään myös apurahana ilman takaisinmaksu velvollisuutta!
Lainan takaisinmaksu ja kustannukset
Lainan kustannukset ja takaisinmaksu ehdot ovat tärkeimpiä tekijöitä eri lainojen välillä. Tässä asioita, jota kannattaa aina ottaa huomioon.
A. Lainan takaisinmaksusuunnitelma
Minkälaista maksuaikaa lainalle tarjotaan? Vakuudettomaan lainaan voidaan tarjota 6 – 60 kuukauden maksuaikaa, kun vakuudellista lainaa myönnetään 2 – 30 vuoden maksuajalla.
Lisäksi yrityslimiitit ja jatkuvat luotot ovat ilman eräpäivää – jolloin lainaa ei tarvitse lyhentää ollenkaan.
Arvioi etukäteen yritykselle sopivaa kuukausierää, jolloin lainojen vertailu on helpompaa.
B. Korkokulut ja muut liittyvät maksut
Lainan hinta muodostuu aina jostakin. Mitkä ovat lainan kustannukset, kokonaiskulu ja muut kustannukset? Tässä kulueriä, jotka kannattaa huomioida:
- Korko
- Tilinhoitomaksu
- Avausmaksu
- Kokonaiskustannukset laina-ajalta
- Muut kustannukset: peritäänkö koron sijaan esimerkiksi toimituspalkkiota tai kuukausikulua?
C. Miten minimoida lainan kustannukset?
Helpoin tapa laskea lainan kustannusta koostuu kahdesta eri toimenpiteestä:
- Tarjoa vakuuksia lainalle
- Kilpailuta laina
Kun lainalla annetaan vakuudet, saat edullisemman koron lainalle. Olipa yrityksellä antaa vakuuksia tai ei – kannattaa laina kilpailuttaa! Kilpailuttamisen avulla selvität, mistä pankista tarjotaan parhaita ehtoja. Lisäksi kilpailutilanne voi parantaa neuvotteluasemaa pankin kanssa!
Riskit ja huomioitavaa lainaa ottaessa
Vastuullinen lainan ottaminen tarkoittaa, että yrityksellä on hyvät edellytykset maksaa velka takaisin, lainan nostaminen on taloudellisesti perusteltua ja kannattavaa ja nostamalla lainaa ei aiheuteta tarpeetonta riskinottoa.
Kaikki lähtee budjetoinnista ja oman riskienhallinnan analysoimisesta. Kysy näitä kysymyksiä ennen lainan nostamista ja hakemista:
- Tarvitseeko yritykseni lainaa? Jos kyllä, paljonko?
- Mikä on yrityksen maksukyky ja milloin rahan hinta on liian kallista?
- Kuinka nopeasti laina voidaan maksaa takaisin?
- Aiheuttaako lainan nostaminen tarpeetonta riskiä yritykselle tai sen takaajille?
Kun lainan nostamisen riskit ovat alhaisemmat kuin siitä mahdollisesti saatava hyöty – voi lainan nostaminen olla perusteltua. Lainaa ei kannata koskaan nostaa käyttöön, mikäli yrityksen tilanne on toivoton. Ole myös tarkkana, kun annat vakuuksia pankille – pankki realisoi ne, mikäli et pysty maksamaan velkaa takaisin.
Kilpailuta Yrityslainat hetkessä
Kilpailuta YrityslainatCase-esimerkki: yrityslainalla kasvua yritykseen
Case 1 #
Rakennusalan yhtiö tarvitsee rahoitusta kiinteistön kehitykseen. Rakennusyhtiö antaa ostettavan tontin vakuudeksi pankille ja aloittaa tontin päälle rakentamisen välittömästi, sillä tontilla on rakennuslupa valmiina. Asunnot myydään suoraan kuluttajille, jolloin rakennusyhtiö voi operoida tehokkaasti vakuudellisen lainarahan avulla.
Case 2 #
Markkinointialan yritys tarvitsee pitkäaikaista lainaa pienemmän markkinointiyhtiön ostamiseen. Ostettavan yhtiön rahoittaminen tehdään vakuuksien avulla – markkinointiyhtiö omistaa toimiston, joka sijaitsee kasvukeskuksessa. Lisäksi pankille annettaan vakuudeksi yrityskiinnitys yhtiöstä. Lainan avulla markkinointiyhtiö kasvattaa liikevaihtoa ja pystyy tarjoamaan kattavammin palveluita myös suuremmille asiakkaille.
Case 3 #
Palvelualan yhtiö tarvitsee pientä käyttöpääomaa liiketoiminnan pyörittämiseen. Ratkaisuna on vakuudeton yrityslainaa, jota myönnetään 12 000 € henkilötakauksen avulla. Lainan avulla palveluyhtiö voi pyörittää ilman ongelmia yrityksen liiketoimintaa – ei kassa ole tyhjänä heti – vaikka asiakkaat maksaisivat hieman myöhässä tai hiljaisimpina kuukausina.
Yhteenveto
Lainaa yritykselle erilaisiin tarpeisiin
Yritykselle voidaan myöntää lainaa hyvin erilaisiin tarpeisiin. Kävimme läpi, kuinka ennen sopivan lainatyypin ja tuotteen valintaa on tunnistettava yrityksen oma lainatarve ja maksukyky.
- Vakuudellista lainaa vai vakuudetonta?
- Lainatarve – tuhansia vai satoja tuhansia euroja?
Arvioimalla lainasta saatavia hyötyjä ja riskejä, voidaan arvioida sopivaa lainaa. Parhaimmillaan lainan nostaminen yritykselle tuo kannattaa kasvua. Myös kannattavat ja menestyvät yritykset hakevat lainaa. Tärkeää onkin arvioida, minkälainen rahoitus soveltuu parhaiten teidän yritykselle.
Olipa tarve lainalle lyhytaikainen, suuri tai pieni – laina kannattaa kilpailuttaa. Näin varmistat, että yrityksellä on mahdollisimman edullinen rahoitus käytössä. Kilpailuta pankit ja luotonanantajat joko suoraan – tai haeyrityslainaa.fi palvelussa ilmaiseksi!
Yrityslainoista