Yrityksen nettovarallisuus lasketaan päättyneen tilikauden varalliisuuden perusteella. Käytään läpi toiminimen ja osakeyhtiön nettovarallisuudet:
- Miten nettovarallisuus lasketaan
- Mikä on 50% sääntö
- Toiminimen ja osakeyhtiön nettovarallisuus
- Kaavat laskentaan
Toiminimen nettovarallisuus
Toiminimen nettovarallisuuteen lasketaan vain elinkeinotoimintaan liittyvät varat, kuten kiinteistöt, rakennukset, koneet, ajoneuvot, tavarat, raha ja myyntisaamiset.
Jos varallisuus, kuten asunto tai auto, on osittain sekä yritystoiminnan että yksityiskäytössä, sen arvo huomioidaan nettovarallisuudessa käytön suhteessa. Esimerkiksi jos autoa käytetään 50 % liiketoiminnassa, vain puolet sen arvosta lasketaan mukaan nettovarallisuuteen.
50 % -sääntö
Asunnon osalta vähintään 50 % sen pinta-alasta on oltava elinkeinotoiminnan käytössä, jotta se voidaan sisällyttää nettovarallisuuteen. Sama periaate pätee autoon: jos vähintään 50 % vuosittaisista ajokilometreistä liittyy elinkeinotoimintaan, sen arvo voidaan huomioida. Muussa tapauksessa asuntoa tai autoa ei lasketa nettovarallisuuteen.
Toiminimen pankkitiliä ei lueta osaksi nettovarallisuutta.
Kun toiminimen varat on selvitetty, nettovarallisuus lasketaan vähentämällä elinkeinotoiminnan velat. Huomioitavaa on, että vain liiketoimintaan liittyvät velat otetaan huomioon – yrittäjän henkilökohtaiset velat eivät vaikuta laskelmaan.
Lopuksi nettovarallisuuteen lisätään 30 % verovuoden päättymistä edeltäneiden 12 kuukauden aikana maksetuista palkoista. Esimerkiksi, jos palkkoja on maksettu 30 000 euroa, lisätään nettovarallisuuteen 9 000 euroa.
Toiminimen nettovarallisuus kaava
Toiminimen nettovarallisuus = Varat – Velat + 30 % maksetuista palkoista viimeisen 12 kk aikana
Osakeyhtiön nettovarallisuus
Osakeyhtiön nettovarallisuus määräytyy verotuksessa pääsääntöisesti taseen arvostuksen perusteella. Varoiksi lasketaan kaikki pysyvät ja vaihtuvat vastaavat, kuten:
- Aineettomat ja aineelliset hyödykkeet
- Sijoitukset
- Vaihto-omaisuus
- Saamiset
- Rahoitusarvopaperit
- Käteisvarat ja pankkisaamiset
Nettovarallisuudesta vähennetään kaikki velat eli taseen vastattavan eli vieraan pääoman erät. Tietyissä tapauksissa nettovarallisuuslaskelmassa ei käytetä tasearvoja, vaan sovelletaan poikkeuksia.
Osakeyhtiön nettovarallisuudella on merkitystä verotuksen kannalta, sillä yhtiö voi jakaa osinkoa enintään 8 % osakkeen matemaattisesta arvosta kevennetyllä verotuksella. Kun osinkoa maksetaan enintään 8 % yhtiön matemaattisesta arvosta, osakkeenomistajalle vain 25 % summasta verotetaan pääomatulona, ja loput 75 % on verovapaata tuloa.
Matemaattinen arvo
Matemaattinen arvo saadaan jakamalla nettovarallisuus osakkeiden lukumäärällä. Se perustuu viimeisimpään tilinpäätökseen, josta on vähennetty velat.
Esimerkki: Jos yrityksen nettovarallisuus on 100 000 euroa, on se myös yrityksen matemaattinen arvo. Tällöin voit nostaa 8 000 euroa kevennetyllä verotuksella osinkoja vuodessa (8% matemaattisesta arvosta).
Osakeyhtiön nettovarallisuus kaava
Osakeyhtiön nettovarallisuus = Varat – Velat