Konkurssit lisääntyneet yli miljoonan euron liikevaihdon yrityksissä 

Janne Häkkinen

Yleinen heikko taloussuhdanne on ajanut yhä isommat yhtiöt konkurssiin, paljastaa Asiakastiedon tuorein tutkimus. Vuonna 2023 syyskuun loppuun mennessä on mennyt jo 194 yli miljoonan euron liikevaihdon yritystä konkurssiin, mikä on noin 50% edellisvuotta vastaavaa aikaa suurempi määrä. 

Erityisesti ongelmissa on ollut rakennusala, joka selittää suurempaa konkurssimäärää. Perinteisesti rakennusalan yhtiöt ovat suurempia liikevaihdoltaan, mikä selittää 50% nousun konkurssien määrässä.

Konkurssiin asetetut ja haetut yritykset nousseet vuonna 2023 edellisistä vuosista

Kuva paljastaa, että vuonna 2023 konkurssiin asetettuja yrityksiä on 2478, kun vastaavat luvut samalla ajankohdalla vuonna 2019 – 2022 ovat olleet 1711-1963 kappaletta. 

  • Konkurssiin asetettujen ja haettujen yhtiöiden määrä noussut 
  • Konkurssien määrä suurempi kuin vuosina 2019 – 2022 
Rakennusalan konkurssit lisääntyneet

Suurten yritysten konkurssit huolestuttavia – vaikutus työllisyyteen suurempi 

Huolestuttvana konkurssien määrässä on nimenomaan se, että myös suuret yhtiöt tekevät konkursseja. Koska suuret yritykset työllistävät paljon ihmisiä, on isomman yhtiön konkurssilla suuri vaikutus työllisyyteen. 

Suurimmat konkurssiin ajautuneet yhtiöt vuonna 2023 ovat olleet rakennusalan yhtiöitä. Suurin liikeivaihdoltaan konkurssiin mennyt yhtiö on Sikatilat oy (liikeivaihto 103 M€), kun taas työntekijämäärältään suurin yhtiö on Jukkatalo Oy (234 työntekijää). 

Rakennusala vaikeuksissa – synkät näkymät myös tulevaisuudessa

Rakennusala on ajautunut Suomessa ja maailmalla erityisen kovaan laskusuhdanteeseen. YTK työttömyyskassan jäsenyys kyselyn mukaan jopa 73% rakennusalan työntekijöistä olivat huolissaan työttömyyden kasvausta toimialallaan. Toiseksi eniten huolestuneita olivat markkinointi alan työntekijät, joka rakennusalan tavoin on hyvin riippuvainen suhdannekehityksestä. 

  • Rakennusalaa rasittavat yleinen heikko suhdanne, korkojen nousu, rakentamisen kustannusten nousu ja vähäinen kysyntä 
  • Koronan myötä markkinat ylikuumentuivat – korkojen nousu ja Ukrainen sota aiheuttaneet ison negatiivisen kierteen rakennusalalle 

Vähiten huolestuneita omasta työllisyystilanteesta olivat pankki ja rahoitusalan ammattilaiset sekä sosiaali ja terveysalalla työskentevät. 

Lue lisää: Työttömyyden uhkaa koetaan nyt etenkin rakennusalalla sekä markkinoinnin ja kulttuurin parissa – YTK

Rakentaminen hyytyy. Kuvassa rakennuspaikka, jota yhä vähemmän työllistää heikon taloustilanteen vuoksi.

Konkurssien määrää selittää heikko taloussuhdanne 

Konkurssit ja yritysten maksuvaikeudet selittyvät heikolla talousuhdanteella. Kuten aina, eniten siitä kärsivät suhdanneherkät toimialat kuten rakentaminen ja markkinointi ala. 

Rakennusalan heikko kehitys vaikuttaa paljon koko Suomen talouteen, sillä rakennusala työllistää yli 100 000 henkilöä. Suurin osa rakennusalan yrityksistä on pieniä yrityksiä, joten heikko taloussuhdanne vaikuttaa negatiivisesti monen pienyrittäjän arkeen. Suomessa rakennusalan yhtiöitä virallisesti on noin 50 000, josta aktiivisia arvioidaan olevan 10 000 kappaletta. 

Valonpilkahduksia tulevaisuudessa – Suomen talous kasvaa 2024

Valtionvarainministeriö ennustaa syksyn talouskatsauksessa, että vuonna 2023 talouskasvua ei nähdä, mutta vuonna 2024 Suomen talous kasvaa 1,2%. 

Janne Häkkinen

Janne on rahoitusalan asiantuntija, joka kirjoittaa yrityslainoista, kuluttajalainoista ja talouteen liittyvistä aiheista päivittäin. Jannelle tuttuja aihealueita ovat laajalta eri talousaiheet ja lainatuotteet sekä sijoitustoiminta. 

Janne Häkkinen | LinkedIn

Jätä kommentti