Yrityksen luottoluokitus

Janne Häkkinen

Yrityksen luottoluokitus kertoo yrityksen luottoriskin rahoittajalle. Luottoluokitus on tärkeää, sillä se vaikuttaa suoraan yrityksen rahoituksen saantiin. Lisäksi moni yhteistyökumppani tarkistaa asiakasyrityksen luottoluokituksen, joten hyvällä luottoluokituksella yritys voi käydä enemmän kauppaa. 

 • Luottoluokitus kertoo, mikä on yrityksen konkurssi ja maksuvaikeus riski 
 • Luottoluokitus AAA, AA, A, B ja C 
 • Yrityksen luottoluokitusta tarjoaa Suomessa Bisnode ja Asiakastieto 

Sitä parempi yrityksen luottoluokitus on, sitä edullisemmalla korolla lainaa voidaan tarjota. Lisäksi luottoluokitus vaikuttaa suoraan tarjottuun lainasummaan ja myyntiehtoihin. 

Yrityksen kannattaa pitää huolta oman yrityksen luottoluokituksesta, sillä hyvä luottoluokitus auttaa myös myynnissä – moni asiakas valitsee kumppanikseen vain hyvän luottoluokituksen yhtiöitä. 

3 syytä kiinnittää huomiota yrityksen luottoluokitukseen

 1. Vaikutus oman yrityksen rahoituksen saantiin

Parempi luottoluokitus = Edullisempi korko ja suurempi rahoitusmäärä. Paras tapa varmistaa oman yrityksen rahoitus kunnossa on huolehtia yrityksen luottoluokituksesta. 

 1. Arvioi yhteistyökumppanin luottoriskiä 

Ennen kuin käyt kauppaa toisen yrityksen kanssa, tarkista sen luottoluokitus. Jos yrityksellä on alhainen luottoluokitus ( B / C) – arvioi, kannattaako yrityksellä myydä laskulla. 

 1. Paremmalla luottoluokituksella käyt enemmän kauppaa 

Etenkin b2b myynnissä luottoluokituksella on suora vaikutus myyntiin, sillä asiakas ei välttämättä halua käydä kauppaa huonon luottoluokituksen omaavan yrityksen kanssa. 

Yrityksen luottoluokitukseen voi vaikuttaa omilla teoilla

Mikä on yrityksen luottoluokitus? 

Yrityksen luottoluokitus on luottoluokitusta tarjoavan yhtiön arvio yrityksen luottoriskistä. Käytännössä yrityksen luottoriski arvioidaan erinomaisen (AAA) ja maksukyvyttömyyden (C ) välillä.  

Luottoluokitus kertoo, mikä on yrityksen riskiä ajautua konkurssiin tai maksukyvyttömyyteen. Sitä parempi luottoluokitus on, sitä alhaisempi yrityksen riski on ajautua konkurssiin tai maksukyvyttömyyteen. 

Luottoluokitus perustuu tilastolliseen analyysiin, jossa huomioon otetaan mm. yrityksen maksu käytös, tilinpäätöstiedot ja historialliset tiedot yrityksestä ja päättäjistä. 

Luottoluokitus: AAA, AA, A, B, C 

Yrityksen luottoluokitus jaetaan eri ryhmiin riskitason mukaan. Paras luottoluokitus on AAA, kun huonoin luottoluokitus on C. 

Rahoittajilla ja yhteistyökumppaneille voi olla kriteereitä minimi luottoluokituksesta: 

 • Vakuudetonta yrityslainaa B – AAA luottoluokituksen yhtiöille 
 • Vakuudellista lainaa mahdollista saada myös C-luottoluokituksella, mikäli rahoittajalla on tarjolla vahvat vakuudet
 • Osa yhteistyökumppaneista voi vaatia vähintään A-tason luottoluokitusta 

Mitkä yhtiöt tarjoavat Suomessa luottoluokitusta? 

Suomessa toimii kaksi luottoluokittajaa: Bisnode ja Asiakastieto. 

Bisnode kuuluu kansainväliseen Dun & Bradsheet konserniin, joka tarjoaa maailmanlaajuisesti luottoluokitus palveluita yrityksille ja kuluttajille. 

Asiakastieto on kotimainen pörssiyhtiö, joka on erikoistunut luottoluokitukseen. Asiakastiedon luottoluokitus perustuu pitkälti samanlaiseen luottoluokitukseen kuin Bisnode. 

Molemmat luottoluokittajat perustavat luottoluokituksen julkisista rekistereistä oleviin tietoihin (mm. tilinpäätöstiedot) sekä muuhun dataan (sisäiset tiedot & perintäyhtiöt). 

Näin tarkistat yrityksen luottoluokituksen 

Voit tarkistaa yrityksen luottoluokituksen suoraan Bisnoden tai Asiakastiedon avulla. Huomioi, että yrityksen luottoluokitus on maksullinen palvelu, josta Bisnode ja Asiakastieto veloittavat asiakkaalta hinnaston mukaisesti. 

Tarkista täältä yrityksen luottoluokitus: 

 1. Asiakastieto: Yrityksen luottokelpoisuus – Rating Alfa | Suomen Asiakastieto Oy
 2. Bisnode: Yrityshaku – Tarkasta yritysten taloustiedot | Dun & Bradstreet Yritykset (bisnode.fi)

Pidä huoli oman yrityksen luottoluokituksesta – 4 vinkkiä 

Hyvä luottoluokitus on erinomainen tapa pitää huoli siitä, että yrityksesi voi tehdä kauppaa ilman ongelmia ja saada rahoitusta markkinoilta. Lisäksi hyvää luottoluokitusta voidaan käyttää markkinoinnissa etenkin B2B toimialoilla. 

Tässä vinkkejä, jonka avulla voit pitää huolta oman yrityksen luottoluokituksesta: 

 1. Maksa laskut ajallaan. Muista, että luottoluokittajat saavat tietoa yrityksen maksukäyttäytymisestä mm. perintäyhtiöiltä. Vältä Tratta-ilmoituksia, jotka vaikuttavat suoraan yrityksen luottoluokitukseen. Sitä parempi yrityksen maksukäytös on, sitä parempi luottoluokitus yritykselle annetaan. 
 1. Huolehdi yrityksen taloudesta. Kun yritys kasvaa kannattavasti, laskee myös yrityksen luottoriski. Pidä tase kunnossa hyvän luottoluokituksen varmistamiseksi – älä nosta liikaa velkaa yritykselle ja pidä oma pääoma tukevasti plussan puolella. 
 1. Pidä yrityksen rekisteritiedot ajantasalla. Onko yrityksesi ennakkoperintärekisterissä? Muista, että yrityksen rekisteritiedot vaikuttavat luottoluokitukseen. Suosittelemme pitämään kaikki tiedot ajantasalla, jotta luottoluokittajat voivat antaa yritykselle hyvän luokituksen. 
 1. Päättäjät – pidä omat luottotiedot kunnossa. Yrityksen hallituksen jäsenten taustat vaikuttavat yrityksen luottoluokitukseen. Mikäli hallituksen jäsenillä on maksuhäiriömerkintä tai muita yritysyhteyksiä huonon luottoluokituksen yrityksiin, vaikuttaa tämä myös yrityksen luottoluokitukseen. 

Luottoluokitus perustuu kokonaisvaltaiseen riskiarvioon

Luottoluokitus on käytännössä matemaattinen malli, jossa luokitus perustuu tilastolliseen mallinnukseen. Tässä asioita, jotka vaikuttavat yrityksen luottoluokitukseen: 

 • Yrityksen toimintahistoria
 • Yrityksen rekisteritiedot 
 • Toimiala
 • Maksukäytös 
 • Tase: velkamäärä, oman pääoman määrä, velan määrä suhteessa liikevaihtoon
 • Tulos ja liikevaihto: yrityksen tulos, tulos suhteessa liikevaihtoon, liikevaihdon ja tuloksen kehitys 
 • Päättäjät: onko yrityksen hallituksen jäsenillä maksuhäiriöitä

Muista toimittaa yrityksen tilinpäätöstiedot ajoissa rekistereihin. Mikäli yrityksen tilinpäätöstiedot eivät ole ajantasalla, voi tällä olla vaikutusta oman yrityksen luottoluokitukseen. 

Vaikuta yrityksen luottoluokitukseen

Tarkista yhteistyökumppanin luottoluokitus ennen myyntiä 

Jos olet myymässä luotolla tai tarjoamassa maksuaikaa toiselle yritykselle palvelun tai tavaran myynnistä – kannattaa toisen yrityksen luottoluokitus tarkistaa ennen myyntiä. 

Varmistamalla yhteistyökumppanin hyvän luottoluokituksen vähennät oman yrityksesi luottoriskiä. Moni yritys aliarvioi luottoriskin vaikutuksen omaan liiketoimintaan. Vaikka et itse tarjoa lainaa yrityksille, voi asiakasyritys olla maksamatta laskut maksuvaikeuksista johtuen. Pahimmassa tapauksessa asiakkaan maksamattomat laskut ajavat oman yrityksesi ongelmiin, mikäli saatavien määrä on suuri. 

Luottoluokitus vaikuttaa aina yrityslainan hintaan 

Luottoluokituksella on suora vaikutus yrityslainan hintaan – olipa kyseessä mikä tahansa lainatuote. Sitä parempi yrityksen luottoluokitus on – sitä edullisemmalla korolla voi yritys saada rahoitusta. 

Vakuudetonta yrityslainaa myönnetään vain hyvän luottoluokituksen yrityksille

Vakuudetonta yrityslainaa ei välttämättä tarjota yrityksellä, jonka luottoluokitus ei ole AAA, AA tai A. Osa luotonantajista voi tarjota vakuudetonta yrityslainaa myös B-luokituksen yhtiölle, mutta tällöin lainan korko on kalliimpaa. 

Pidä luottoluokitus kunnossa, jolloin voit saada vakuudetonta yrityslainaa edullisella korolla. Sitä parempi luottoluokitus yrityksellä, sitä edullisempi korko on mahdollista saada! 

Vakuudellista lainaa mahdollista saada myös alhaisella luottoluokituksella

Yritys voi saada vakuudellista lainaa myös B-luottoluokituksen tai jopa C-luottoluokituksella, mikäli annettavat vakuudet ovat erinomaisia ja riittäviä. 

Suosittelemme kuitenkin huolehtimaan aina yrityksen luottoluokituksesta, sillä luottoluokituksella on suora vaikutus myös vakuudellisen lainan hintaan ja tarjottavaan määrään. 

Ulkoista luottoriski luottoyhtiölle laskujen myynnillä 

Tiesitkö, että voit ulkoistaa myyntisaamisten luottoriskin luottoyhtiölle? Tämä on mahdollista laskurahoituksen avulla, jolloin voit myydä yrityksen laskut rahoitusyhtiölle. 


Kun myyt yrityksen laskut laskurahoittajalle, siirtyy luottoriski rahotusyhtiölle. Tämä on hyvä tapa hallita yrityksen omaa riskienhallintaa, jolloin sinun ei tarvitse kantaa huolta asiakasyrityksen laskujen maksusta. 

Yhteenveto – huolehdi aina oman yrityksen luottoluokituksesta 

Yrityksen luottoluokitus on tärkeää pitää hyvänä, jolloin rahoituksen saanti on helpompaa. Lisäksi sillä on vaikutusta myyntiin, sillä moni asiakas tarkistaa yrityksen luottoluokituksen ennen ostopäätöstä. 

Näin varmistat, että yrityksen luottoluokitus on kunnossa: 

 1. Maksa yrityksen laskut ajoissa. 
 2. Huolehdi yrityksen taloudesta. Kunnossa oleva tase ja tuloslaskelma mahdollistavat hyvän luottoluokituksen. 
 3. Pidä rekisteritiedot ajan tasalla. Toimita tilinpäätökset ajallaan ja pidä yrityksen muut rekisteritiedot aina päivitettynä. 
 4. Huolehdi hallituksen jäsenten taustoista. Hallituksen jäsenten luottotiedot vaikuttavat yrityksen luottoluokitukseen. 

Voit tarkistaa yrityksen luottoluokituksen suoraan Bisnodelta tai Asiakastiedolta. Suosittelemme tarkistamaan oman yrityksen luottoluokituksen säännöllisesti, jotta tiedät että oman yrityksen luottotiedot ovat kunnossa! 

Janne Häkkinen

Janne on rahoitusalan asiantuntija, joka kirjoittaa yrityslainoista, kuluttajalainoista ja talouteen liittyvistä aiheista päivittäin. Jannelle tuttuja aihealueita ovat laajalta eri talousaiheet ja lainatuotteet sekä sijoitustoiminta. 

Janne Häkkinen | LinkedIn

Jätä kommentti