Lainan marginaali eli marginaalikorko – mikä se on? 

Janne Häkkinen

Lainan marginaali eli marginaalikorko tarkoittaa korkoa, joka lisätään viitekoron päälle. Se tarkoittaa samaa asiaa kuin nimelliskorko tai korko lainatarjouksessa. 

Marginaalikorko on pankin vaatima riskilisä markkinakoron päälle. Käytännössä sen avulla pankit tekevät tulosta, sillä se on pankin saama kate markkinakoron päälle saatavasta hinnasta. 

  • Viitekorko on markkinakorko, jonka päälle pankki lisää oman korkomarginaalin 
  • Lainan marginaalista käytetään termejä korko ja nimelliskorko
  • Marginaalikorko kertoo, paljonko maksat lainasta korkoa viitekoron päälle 

Kun kilpailutat lainat – kilpailutat aina lainan marginaalin. Viitekorkoa ei voida kilpailuttaa, sillä se on markkinakorko, jonka hinta määritetään markkinoilla yleisen korkotason mukaan. 

mies laskee marginaalikoron

Yleisin lisättävä viitekorko on Euribor 3 tai 12 kk 

Yrityslainassa ja muissa lainatuotteissa käytetään Suomessa eniten Euribor viitekorkoja. Näet lainatarjouksesta, mitä viitekorkoa lisätään lainan marginaalin päälle. 

Yleisimmät viitekorot lainoissa ovat 3 kuukauden Euribor ja 12 kuukauden Euribor. 

Marginaalikorko, nimelliskorko ja korko tarkoittavat samaa asiaa

Moni kompastuu lainatuotteissa lainatermeihin ja niiden eri merkityksiin. Käytännössä nämä kaikki tarkoittavat samaa asiaa: 

  • Marginaalikorko
  • Lainan marginaali
  • Korko
  • Nimelliskorko 

Käydään seuraavaksi läpi esimerkki laskelmia, kuinka lainan hinta muodostuu. 

Esimerkki lainan marginaalista ja viitekorosta

Otetaan esimerkiksi erilaisia lainan marginaaleja ja viitekorkoja: 

3,5% + Euribor 12 kk

Tässä lainan korkomarginaali on 3,5%, jonka päälle lisätään vielä 12 kuukauden Euribor viitekorko. 

5,5% + Euribor 3 kk 

Nyt lainan korko on 5,5% + 3 kuukauden Euribor. 3 kuukauden Euribor tarkoittaa, että lainan viitekorko vaihtuu markkinahinnan mukaan aina 3 kk välein. 

6,9% + Euribor 12 kk

Esimerkissä lainan korko on 12 kuukauden Euribor + 6,9% nimelliskorko. Kun lainan viitekorkona on 12 kk Euribor, vaihtuu viitekorko seuraavan kerran vuoden päästä lainan nostamisesta. 

Marginaalikorko ja nimelliskorko voidaan kilpailuttaa 

Lainaa nostettaessa voidaan aina kilpailuttaa lainan korko eli marginaali. Viitekorkoa ei voida kilpailuttaa, sillä se määräytyy markkinahinnan mukaan. 

Saat selville lainan kokonais koron määrän laskemalla yhteen marginaalikoron ja viitekoron. Muista, että valitulla viitekorolla on vaikutusta hintaan ja se vaihtelee ajan myötä. Nimelliskorko eli marginaalikorko pysyy samana koko laina-ajan, eli se ei vaihdu kesken. 

Yrityksen kannattaa kilpailuttaa yrityslainan korko. Voit kilpailuttaa sen helposti ja ilmaiseksi Haeyrityslainaa.fi lainapalvelussa vaikka heti! 

Yrityslainaa 1000 – 350 000 € 

Hae vakuudetonta yrityslainaa nopeasti käyttöön jopa 350 000 € asti. Tästä syystä lainan korko kannattaa kilpailuttaa meidän avulla: 

  • Hakemus muutamassa minuutissa – ei sido mihinkään
  • Ensimmäiset lainatarjoukset tunnissa katsottavaksi
  • Maksuton lainapalvelu, jossa kilpailutat yli 10 rahoittajaa 

Yrityslaina kannattaa kilpailuttaa, sillä luoton koroissa on isoja eroja. Kilpailuttamalla koron selvität, mistä löytyy yrityksellesi edullisinta rahoitusta! 

Janne Häkkinen

Janne on rahoitusalan asiantuntija, joka kirjoittaa yrityslainoista, kuluttajalainoista ja talouteen liittyvistä aiheista päivittäin. Jannelle tuttuja aihealueita ovat laajalta eri talousaiheet ja lainatuotteet sekä sijoitustoiminta. 

Janne Häkkinen | LinkedIn

Jätä kommentti